PRX – Prosus

PRX – Prosus

Prosus is een multinationaal mediaconglomeraat. Het bedrijf is ontstaan door af te splitsen van de diverse activiteiten van Naspers. Dit is het grootste mediaconglomeraat van Afrika. Alleen de activiteiten die in Zuid-Afrika gebeuren worden nog gedaan door Naspers. Naspers bezit nog ruim 73% van alle aandelen van Prosus. Een groot deel van de verdiensten gaan daarom ook naar Naspers. Sinds 2019 staat Prosus genoteerd bij de AEX.

Activiteiten

De activiteiten die Prosus uitvoert zijn afkomstig van het moederbedrijf Naspers. Het grootste bezit van Prosus is een minderheidsbelang in Tencent, een Chinees internetbedrijf. Hierbij bezit Prosus 31% van alle aandelen van Tencent. Prosus legt vooral veel belangen bij startende bedrijven die nog verlies lijden.

In 2019 bracht Prosus een bod van 5,7 miljard euro uit op de Britse maaltijdbezorgdienst Just Eat. Dit is 20% meer dan het Nederlandse bedrijf Takeaway.com uit had gebracht op Just Eat. Echter was er gewerkt aan een akkoord van beide bedrijven. Het bestuur van Just Eat had hierbij de voorkeur naar Takeaway.com.

Financiële cijfers

In 2020 heeft Prosus een winst van 3,8 miljard euro behaald. Dit is 21,7% minder winst dan dat het bedrijf het jaar daarvoor heeft gekregen. Prosus is een bedrijf dat veel geld waard is. Dit houdt in dat ze 142,8 miljard euro waard op de beurs. Een aandeel van Prosus heeft een waarde van 87,84 euro per stuk. Dit is een stijging van 21% aan waarde in een jaar tijd. Er gaat een rendement van 0,17% over een aandeel van Prosus heen. Dit houdt in dat je per jaar rond de 0,15 euro verdient aan een aandeel van Prosus. Om hier veel aan te verdienen, kun je dus het beste veel aandelen opkopen en weer doorverkopen. De aandelen stijgen namelijk flink in waarde elk jaar.

Als je echter kijkt naar de totale waarde van het aandeel op de beurs en kijkt naar de totale waarde van de bedrijven waar Prosus een belang in heeft, dan is Prosus enorm ondergewaardeerd op de AEX beurs. Simpel gezegd, als het alle belangen in bijvoorbeeld Tencent verkoopt dan heeft het al bijna de complete beurswaarde aan cash beschikbaar. Daarnaast heeft Prosus een enorm sterke cashpositie, waardoor ze makkelijk nog een belang kunnen nemen in andere bedrijven. Het is echter de afgelopen periode erg rustig bij Prosus, waarschijnlijk door de huidige AEX verwachting dat de AEX andere beurzen erg hoog gewaardeerd en wellicht overgewaardeerd zijn.