PHIA – Koninklijke Philips N.V.

PHIA – Koninklijke Philips N.V.

Philips is een elektronica magnaat uit Eindhoven, groot geworden en bekend geworden van de bekende gloeilamp maar inmiddels een wereldwijde speler op het gebied van elektronica. Het concern is naamgever van de voetbalclub PSV (Philips Sport Vereniging) en voor de regio een zeer belangrijke werkgever. Zo is ook ASML voortgekomen uit een divisie van Philips wat zich richtte op de chipmachines.

Philips is een bedrijf wat nog steeds het hoofdkantoor in Eindhoven heeft. Het bedrijf is innovatief ontwikkelaar van elektronica producten en is zo bijvoorbeeld bedenker van de muziek cassette en later de discman. Door de jaren heen heeft Philips zich vaker opnieuw uitgevonden, door divisies te verkopen, te splitsen of simpelweg mee te stoppen. Recent is in 2014 bijvoorbeeld nog besloten om te stoppen met de verkoop van televisies.

De laatste jaren maakt Philips vooral furore op medische elektronica en is het bedrijf op de AEX beurs de afgelopen 5 jaren steevast gegroeit en in koerswaarde verdubbelt. Samen met het jaarlijkse dividend wat wordt uitgekeerd is Philips daarmee zowel een mooi dividend aandeel als ook groeiaandeel. Je zou je kunnen afvragen waarom Philips zijn winsten niet gebruikt om groei divisies verder te laten groeien in plaats van uit te betalen aan de aandeelhouders, maar de gestage groei en het feit dat het bedrijf grote keuzes durft te maken over het afsplitsen of verkopen van divisies bewijst wel een visie en missie van het bestuur.