Heineken

Heineken

Heineken is één van de grootste bierbrouwers ter wereld, waar we als Nederland trots op mogen zijn op de AEX beurs en als Nederlands AEX aandeel. In 1864 begon het bedrijf als een kleine bierbrouwer genaamd De Hooiberg. Op 22 jarige leeftijd werd dit bedrijfje opgezet door Gerard Adriaan Heineken met een minimale ervaring met het brouwen van bier.

Dit was zo succesvol dat 9 jaar later een nieuwe brouwerij in Rotterdam geopend kon worden. Heineken koos voor een andere aanpak dan de concurrenten. Heineken focuste zich namelijk meer op pilsner in plaats van licht, donker of bruin bier. Een tijdje later heeft Heineken een speciaal A-gist ontwikkeld voor het brouwen van bier. Hiermee hebben ze een aantal prijzen en een deel van de internationale biermarkt gewonnen.

In 1975 neem Gerard Heineken een stapje terug om zijn zoon Alfred het stuur over te laten nemen. Hierbij zorgt zijn zoon er voor dat er extra aandacht aan marketing en design wordt besteed. In 1983 worden Alfred Heineken en zijn chauffeur ontvoerd. Hiervoor heeft de familie Heineken 35 miljoen gulden betaald aan losgeld. Hier is ook een film over gemaakt. In 1995 wordt het bedrijf overgedragen naar de dochter van Alfred. Op dat moment is Heineken de op één na grootste bierbrouwer in de wereld. Ook zijn ze van elke bierbrouwer in de meeste landen actief.

Financiële cijfers

In 2020 haalde het bedrijf Heineken een winst van 2,4 miljard hebben gehaald. Dit is een daling in winst van 39,8% in een jaar aan winst. Het bedrijf Heineken heeft een beurswaarde van 56,24 miljard euro. Een aandeel van Heineken is 97,62 euro waard. Dit is een stijging van 24,4% ten opzichte van de waarde vorig jaar. Het rendement over een aandeel van Heineken is 0,72%. Dit houdt in dat je per aandeel een winst van 0,70 cent per jaar verdient. Heineken is echter een snel groeiend bedrijf.

Binnen de traditionele markten als Europa en Amerika is er voor Heineken alleen nog marktaandeel te winnen van concurrenten, maar in opkomende markten als India en China is er nog de wereld te winnen. Je merkt dan ook dat Heineken groot inzet om in de opkomende markten verder te groeien. Er is veel vertrouwen in het merk, dat weerbarstig is gebleken tijdens de pandemie en met zowel potentiële groei en dividend een interessant aanbod heeft als AEX aandeel.