DSM – DSM

DSM – DSM

DSM is een bedrijf dat wetenschappelijk onderzoek doet naar duurzaamheid, voeding en gezondheid. In 1902 is DSM opgericht in Limburg als een staatsbedrijf dat zich specialiseerde in exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves. De naam DSM staat voor Dutch State Mines.

Tot in 1989 was de Nederlandse staat volledig aandeelhouder van het bedrijf. In dat jaar is het bedrijf ook de beurs op gegaan. De introductie van DSM was de grootste introductie van een bedrijf op de Amsterdamse beurs in de geschiedenis. Op de dag van de introductie verkocht de Nederlandse staat meer dan een derde van de aandelen. Een aantal maanden later was en nog een derde van de aandelen verkocht. In 1996 verkocht de staat de rest van de aandelen en werd het bedrijf geprivatiseerd.

Sinds de beursgang in 1989 heeft DSM een succesvolle transitie ondergaan. Hierbij hebben ze al hun bezittingen rondom grondstoffen en bulkchemicaliën verkocht en zijn begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar voeding, gezondheid en duurzaamheid. Hierna is DSM ook internationaal gegroeid. Een groot deel van de omzet die DSM maakt, zijn namelijk afkomstig van landen buiten Europa. DSM is bezig met het leveren van innovatieve oplossingen voor voeding voor dieren, voeding voor mensen, verzorgingsproducten, medische producten en duurzame producten.

In 2020 heeft DSM een winst gemaakt van 508 miljoen. Dit is 33,5 procent minder winst dan dat ze in 2019 hebben gemaakt. Door de corona crisis is de winst van DSM flink gedaald. Dit komt omdat er een stuk minder onderzoek gedaan kon worden. De beurswaarde van DSM is 26,03 miljard euro. Een aandeel van DSM heeft een waarde van 148,95 euro. Dit is een stijging van 24,7% in een jaar tijd. Het rendement over een aandeel van DSM is 1,63%. Hierbij verdien je dus een winst van 2,43 euro per jaar.