BESI – BE Semiconductor Industries

BESI – BE Semiconductor Industries

BESI is sinds 22 maart 2021 toegevoegd aan de AEX ten koste van ABNAMRO. Jaarlijks wordt de AEX index twee keer gewogen, waarin de waarde (uitstaande aandelen keer koersprijs) wordt berekend en de top 25 in de AEX terecht komt en de andere 25 (dus plek 26-50) op de AMX index. Zo kan het dus dat de ABNAMRO een stapje omlaag moet doen en BESI een promotie krijgt naar de AEX.

In de basis betekent het niets anders of je nu in de AEX staat of in de AMX, behalve dat de exposure voor de AEX veel groter is. Zowel qua media aandacht als qua hoeveelheid handel in aandelen. Interessant dus voor BE Semiconductor Industries om nu in de AEX index te staan en wat meer aandacht en handel te krijgen.

BESI is een Nederlands bedrijf wat productiemachines ontwikkelt, produceert en verkoopt. Productiemachines waar andere bedrijven uiteindelijk hun eigen producten mee kunnen maken en verkopen. Deze productiemachines richten zich vooral op het produceren van chips en het vastmaken van technische verbindingen. Meer dan een derde van de omzet komt dan ook uit de mobiele telefoon industrie en nog eens een kwart uit de computer industrie. Wat belangrijk om op te merken is dat BESI een cyclisch bedrijf is. Is er veel vraag naar (luxe) goederen, dan zal ook BESI hiervan profiteren. Hoewel er een enorm chiptekort is in 2021 is het nog moeilijk inschatten in hoeverre BESI hier op in kan spelen. De orderboeken stromen vol voor de mobiele telefoon en computer tak, nu is het aan BESI om te bewijzen dat ze deze orders kunnen uitbrengen met hoge kwaliteit. Lukt dit, dan zal de koers van BESI verder stijgen en wordt het een blijvertje in de AEX index. BESI handelt wereldwijd, waar hun productie zich in Maleisië en China concentreert zit het hoofdkantoor gewoon in het Nederlandse Duiven.