AKZA – Akzo Nobel

AKZA – Akzo Nobel

Het bedrijf Akzo Nobel is een bekend bedrijf in Nederland. Het bedrijf is een multinational in verf en lak. Het begin van Akzo Nobel begint in Nederland bij het bedrijf Sikkens. Dit bedrijf is in 1792 opgericht door Wiert Willemszoon Sikkens. Iets meer dan 100 jaar later is Sikkens al een belangrijk bedrijf in heel Europa. Hierom heeft het bedrijf in 1905 het predicaat Koninklijk gekregen.

Door de Eerste Wereldoorlog verloor Sikkens meer dan 70% van de omzet omdat de grenzen dicht werden gegooid. Echter hebben ze destijds de distributie in Nederland verbeterd en hebben een plan opgesteld voor als de grenzen weer open gingen. Hierna werd het bedrijf al snel bekend buiten Europa.

Ten tijde van de jaren 50 vonden er veel overnames en fusies plaats. In 1962 sluit Sikkens zich aan bij het KZK wat weer fuseert met het KZO. Samen wordt dit het Koninklijke Zout Organon. Door dit bedrijf vinden er ook veel overnames en fusies plaats. In 1969 ontstaat Akzo. Dit komt omdat het Koninklijke Zout Organon fuseert met AKO. In 1969 fuseert Akzo nog verder met het Zweedse bedrijf Nobel. Hierdoor ontstaat Akzo Nobel.

Nobel is een Zweeds bedrijf dat al 15 jaar voordat Sikkens op is gericht is opgericht in Denemarken. Het bedrijf dat hier ontstaan is, is een klein verffabriekje. In Zweden is dit bedrijf uiteindelijk uitgegroeid tot een grote multinational tot het gefuseerd werd met Akzo.

Financiële cijfers 2020

In 2020 heeft Akzo Nobel een winst van 963 miljoen verdiend. Dit is maar liefst 44% meer dan in 2019. Een aandeel van Akzo Nobel heeft momenteel een waarde van 99,42 euro. Dit is in een jaar gestegen met 30,8%. Het rendement van een aandeel van Akzo Nobel ligt rond de 1,96%. Dit is een bedrag van rond de 1,95 euro per jaar.