ADYEN – Adyen

ADYEN – Adyen

ADYEN is een aandeel op de AEX beurs. De actuele koers, bedrijfsinformatie, financiële cijfers en aandeel informatie vind je op AEXtaal.nl. Adyen is op de AEX een populair techaandeel en die de afgelopen jaren exponentieel is gegroeid.

Een van de meest bekende en succesvolste aandelen op de AEX index van de afgelopen jaren is Adyen. Adyen is het typische voorbeeld van hoe de AEX beurs zich aan het ontwikkelen is tot een semi techbeurs index. Adyen heeft zich sinds 2006 sterk doorontwikkeld tot de beursgang van 13 juni 2018. Op dat moment kwam Adyen op de beurs met een introductieprijs van €240. Aan het einde van de eerste handelsdag lag dat al op €450 en als we de huidige koersen van begin 2021 bekijken ligt de koers rond de €2.000 per aandeel.

Historie Adyen

Adyen is opgericht in 2006, nadat de oprichters al eerder een online betaalplatform hadden gemaakt maar dit hadden verkocht aan de Bank of Scotland. Nadat ze na de verkoop 2 jaar moesten wachten i.v.m. concurrentieregeling zijn ze op de dag dat dit verliep direct gestart met Adyen. Een allround online betaalplatform wat inmiddels in meer dan 20 landen operationeel actief is. Het biedt bedrijven de mogelijkheid een betaalmogelijkheid te integreren op hun website wat rechtstreeks met de consument of klant afrekent. Door gebruik te maken van de software van Adyen zorgt een bedrijf voor optimale ontzorging, doorontwikkeling en beveiliging van het betaaltraject. Adyen is hier marktleider in geworden en het wordt voor bedrijven meer en meer onmogelijk om dit zelf te ontwikkelen. Door de monopolie die Adyen hierdoor creëert is het bedrijf op de beurs enorm goed gewaardeerd en wordt verwacht dat Adyen nog een enorme stap voorwaarts gaat zetten. Vooral door de schaalbaarheid van hun product; extra klanten zorgen niet direct voor een groei in de kosten waardoor de marge nog flink vergroot kan worden. Beleggers zien dan ook gouden bergen bij Adyen aan groei en uiteindeljik dividend voor zich.

Dividend

Waar Shell vaak de hoeksteen van een beleggingsportefeuille is, zijn de meeste beleggers trots op hun pareltje en groeiaandeel Adyen. Adyen heeft nog geen dividend uitgekeerd en moet als groeiaandeel zich echt bewijzen door jaar-op-jaar het aandeel in waarde te laten stijgen om zo het rendement voor de beleggers en aandeelhouders te bewijzen.

Financiële cijfers

Doordat er in 2020 veel meer online werd gewinkeld, profiteerde het betaalplatform van Adyen hier enorm van. Adyen zag de omzet groeien met ruim 28% naar een kleine 380 miljoen euro. Bijzonder hieraan is dat in Amerika de omzet groei dik 70% was. Overall was Europa nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf met een omzet van ruim 233 miljoen euro in Europa.

Uitleg Adyen

In bovenstaande video geeft Adyen een presentatie over hun product en de propositie van hun bedrijf.